Hyppää sisältöön

Digi Haltuun!

Media, Valoa! -lehti

Teksti: Liisa Uski 
Kuva: Samuli -19

Digi haltuun! 

Ennen hoidimme useimmat asiamme kasvotusten. Se on vähentynyt viime aikoina. Nykypäivänä hoidamme lähes kaikki asiamme digitaalisesti. Digi haltuun! -hankkeen projektipäällikkö Susanna Saarvo sekä projektityöntekijät Onni Aalto ja Helmi Kallio tekevät työtä auttaakseen ihmisiä, jotka eivät uskalla astua digimaailmaan, sillä digimaailma voi olla jollekin pelottava. Kohderyhminä ovat vammaiset ihmiset, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat sekä pitkäaikaissairaat.  

Digikaverit-toiminta  

Hankkeen yksi osa on Digikaverit-toiminta. Digikaverit ovat asiakkaiden tukena ja auttavat heitä tutustumaan digimaailmaan. Digikaveri tulee sinne, missä osallistuja haluaa tavata. Myös kirjastot ja kansalaisopistot järjestävät digikursseja. Digikaveri auttaa käyttämään digitaalisia laitteita, esimerkiksi älypuhelinta, tietokonetta tai tablettia. Jos digitaaliset laitteet tuntuvat vaikeilta ja pelottavilta, siinä Digikaveri on tukena.  

Kuka voi saada Digikaverin? 

Olet palveluiden piirissä tai tukiasukas, joka asuu itsekseen. Ei tarvitse myöskään olla Aspan asukas. Kun haluat digikaverin, voit ilmoittaa kiinnostuksestasi osoitteeseen digihaltuun@aspa.fi tai soittaa hankkeen työntekijöille.  

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Dörkki ja Tane tietokoneella. Kuva: Samuli -19
Tane ja Dörkki odottavat innolla osallistujia. Kuva: Samuli -19

Digikaveri Liisa  

Olen yksi digikavereista. Vuoden 2018 alussa sain tietää Facebook-kaverini kautta Digi haltuun! -hankkeesta. Hän on itsekin Aspalla töissä. Minulla ei ollut vielä töitä, joten kiinnostuin olemaan osallistujille Digikaveri. Olen aina osannut käyttää erilaisia digitaalisia laitteita. Sain perheeltäni kannustusta lähtemään hankkeeseen mukaan. Keväämmällä minut pyydettiin Digi haltuun! -koulutukseen Malmille. Mielenkiintoinen koulutus kesti kolme päivää ja opin uusia juttuja, miten voin lähestyä esimerkiksi ujoa ihmistä. Koulutuksen jälkeen olen tehnyt aktiivisesti töitä Digi haltuun! -hankkeessa. Olen tykännyt osallistujista ja olen oppinut heiltä paljon. Olen saanut hyvää palautetta osallistujilta. Olin aiemmin malttamaton, mutta olen oppinut nyt olemaan kärsivällinen. 

Yksi osallistujistani on espoolainen Henrik Särkkä, joka on nyt itsekin Digikaveri. Henrik sai tiedon koulutuksesta Digi haltuun! -hankkeen työntekijöiltä ja kävi Digi haltuun! -koulutuksen Tampereella. Sen jälkeen hän on neuvonut osallistujille sosiaalista mediaa Sellon kirjastossa. 

Henrik kavereineen tuli Sellon kirjastoon oppimaan sosiaalisen median perusteita. Minä ja kaverini Janina olimme digikavereina osallistujille.  Opetus kesti tunnin ja se meni hyvin. Osallistujat tykkäsivät Digikavereista. Tämän jälkeen Henrik tarvitsi edelleen apua, joten hän pyysi minut tuekseen. Neuvoin Henrikiä luomaan itselleen QR-koodin Sellon kirjastossa.  

Mikä QR- koodi?

QR – koodi on neliönmuotoisen kuviokoodi, jota käytetään mobiililaitteissa esitteiden tai nettilinkkien avaamiseksi. QR -koodin löydät Google Playsta tai App Storesta.  

Pyydä meitä puhumaan! 

Digi haltuun! -hankkeen digikaverit ja työntekijät tulevat mielellään puhumaan toiminnasta. He voivat tulla pitämään infotilaisuuden asukkaille, tekemään alkukartoitusta asukkaiden digitaidoista ja kertomaan toiminnastaan johonkin tilaisuuteen.  

Mustavalkoinen piirros naisesta. Kuvassa tehosteena käytetty punaista ympyrää.
Teksti: Liisa Uski