Hyppää sisältöön

Hyvinvointilomat

Kirjoitukset, Media, Valoa! -lehti

Teksti: Tanja Ilmanen
Kuvat: Matti Koskinen

Kodin ulkopuolinen lomailu ja vertaistuen saaminen on tärkeää

Hyvinvointilomat ry myöntää vuosittain tuettuja lomia perheille ja henkilöille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta kodin ulkopuoliseen lomaan. Hyvinvointilomien kautta tuetun loman sai vuonna 2020 noin 11 000 henkilöä. Hyvinvointilomat ry on perustettu vuonna 2012 yhdessä Lomakotien Liiton, Kotien puolesta Keskusliiton, Perhelomien sekä Maaseutuväen Kunto- ja Virkistyslomasäätiön kanssa. Lomajärjestöllä on asiakkaiden virkistämisen lisäksi useampikin tarkoitus, kuten jaksamisen tukeminen, vertaistuen antaminen, toimintakyvyn kehittäminen ja ylläpitäminen sekä yksinäisyyden vähentäminen. Ideana on, että asiakas hakee lomajaksolle ja kun tulee siihen valituksi, maksaa hän vain osan todellisista lomaan liittyvistä kustannuksista.

Lomakohteita on runsaasti, tällä hetkellä 38 ympäri Suomen. Kohteita ovat lomakodit, lomakeskukset, kylpylähotellit, hotellit, urheiluopistot sekä erilaiset liikuntakeskukset. Muutamia esimerkkejä: Lomakoti Kotoranta, Yyterin Kylpylähotelli, Hotelli Nuuksio ja Hotelli Ylläsrinne.

Kuva hymyilevästä ihmisestä
Lomasihteeri Tiina Kotilainen

Tiina Kotilainen on Hyvinvointilomat ry:n lomasihteeri. Hänen työtehtäviään ovat muun muassa asiakaspalvelu, lomahakemusten käsittely ja niiden seuranta. Lisäksi hän osallistuu Hyvinvointilomien tuettujen lomien suunnitteluun. Tuettuja lomia järjestetään pienituloisille lapsiperheille, työikäisille, työttömille ja ikäihmisille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta lomailla kodin ulkopuolella. Toiminta perustuu siihen, että asiakkaalla olisi mahdollisimman matala kynnys lähteä mukaan lomalle.

”Teemme tiiviisti yhteistyötä lomakohteiden, erilaisten järjestöjen ja yhdistysten kanssa lomajaksojen toteuttamisen suhteen”, Kotilainen kertoo.

Tuettuja lomia myönnetään siis taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Myöntämisessä otetaan huomioon myös, mikäli hakija on ensikertalainen. Tällaisia seikkoja voi käyttää esimerkiksi perusteluina hakemuksessa.

Hyvinvointilomat järjestää tuettuja lomia Sosiaali- ja Terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoilla.

”Tämä näkyy asiakkaalle siten, että hänen ei tarvitse maksaa tuetusta lomasta kuin omavastuuosuus. Siihen voi saada tukea myös kunnan sosiaalitoimesta, seurakunnalta tai joltakin muulta taholta, kuten säätiöltä tai yhdistykseltä. Näitä mahdollisuuksia voi tiedustella esimerkiksi kunnan sosiaalitoimelta. Omavastuuosuus vaihtelee lomakohteen mukaan, aina 50 eurosta 125 euroon per aikuinen. Alle 16-vuotiaat lomailevat veloituksetta lomalla huoltajan tai isovanhemman kanssa. ”

”Loman matkakustannukset kuuluvat lomalaiselle. Yleishaun lomien hakuajat ovat elo-, marras- ja maaliskuu” tarkentaa Kotilainen.

Hyvinvointilomien lomille ei tarvitse edes välttämättä hakea yksin tai perheen kanssa, koska niille voi päästä myös erilaisina ryhminä tai vaikkapa ystävän kera.  Joskus lomajaksot eivät syystä tai toisesta täyty kokonaan, jolloin niille voi myös hakea myöhemmin eli Hyvinvointilomien lomakalenteria kannattaa seurata netistä.

”Laitamme lomajaksoja jatkohakuun, jos syystä tai toisesta niille ei ole tullut tarpeeksi hakemuksia”, Tiina jatkaa.

(Suora linkki haettavissa oleviin lomiin on jutun lopussa, ehkäpä sieltä voisi löytyä jokunen loma vielä täksikin kesäksi.)

”Tuettu loma on pääsääntöisesti viiden vuorokauden pituinen täysihoitoloma, johon sisältyy aamiainen, lounas, päivällinen ja lapsiperheille myös iltapala. Yhteistä, ohjattua lomatoimintaa on kaksi kertaa päivässä, poikkeuksena tulo- ja lähtöpäivät”, Kotilainen kertoo.

Kuvassa toimittaja tekee haastattelua hyvinvointilomista

Ryhmämuotoista lastenhoitoa järjestetään Lapsiperhelomilla 3-6-vuotiaille lapsille ja Yhden vanhemman perheiden lomilla 2-7-vuotiaille lapsille.

Hyvinvointilomat seuraa viranomaisohjeita ja tekee yhteistyötä lomakohteiden kanssa, jotta lomajaksot olisivat turvallisia asiakkaille myös korona-aikaan. Kotilaisen mukaan tuetun loman tarve on suuri: “Kodin ulkopuolinen lomailu ja vertaistuen saaminen on tärkeää myös poikkeusoloissa.”

Yli 12-vuotiaille lomalaisille tarjotaan kasvomaskeja ja lomajaksoille saa osallistua luonnollisestikin ainoastaan terveenä.

Kun asiakas tulee valituksi lomalle, hän saa kutsun, laskun ja vielä erikseen lomainfoa lomakohteesta. Infossa kerrotaan tarkemmin lomaohjelmasta, tulo-ohjeista sekä esimerkiksi siitä mitä lomalle kannattaa ottaa mukaan.

Hyvinvointilomat kerää palautteita asiakkailtaan. Palautteiden mukaan parasta lomajaksoilla on ollut ruoka, liikunta sekä lomaohjaaja. Tuettu loma on saanut ihmiset näkemään oman elämäntilanteensa positiivisemmassa valossa. Perheiden sisäiset suhteet ovat parantuneet loman aikana.

Jokaisella Hyvinvointilomien lomalla on oma teemansa. Tällaisia teemoja ovat esimerkiksi Lapsiperheloma, Yhden vanhemman perheiden loma, Puhtia työvuosiin, loma työikäisille -loma, Hyvänmielen loma, Yhdessä enemmän -loma tai vaikkapa Muistiloma. Vaikka yhteiseen osallistumiseen kannustetaan, on se kuitenkin aina vapaaehtoista. Lomalla saadaan myös vertaistukea samassa elämäntilanteessa olevilta ihmisiltä.

“Siellä voi myös esimerkiksi kokeilla uusia liikuntamuotoja, saada tietoa luentojen muodossa ja vaikkapa oppia uusia kädentaitoja”, summaa Kotilainen.

Millainen tuettu loma sitten käytännössä voi olla? Esimerkiksi Hyvänmielen lomalla voi päästä saunomaan, uimaan, metsään retkeilemään, patikoimaan, soutelemaan tai vaikkapa laulamaan karaokea porukalla. On sellainenkin lomakohde, jossa voi päästä tutustumaan vuononhevosiin.

”Hyvänmielen loman tavoitteena on psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen ja vahvistaminen, arjenhallinnan keinojen etsiminen, yksinäisyyden torjuminen, sekä tietenkin myös vertaistuen saaminen. Tavoitteena on, että jokainen lomalainen saisi näistä keinoja ylläpitää taitoja myös omassa arjessaan”, kertoo Kotilainen.

INFO:

Piirroskuva hymyilevästä henkilöstä
Teksti: Tanja Ilmanen

Viimeisimmät Valoa! -lehden artikkelit