Hyppää sisältöön

MIELENTERVEYS YHDYSVALLOISSA esimerkkinä Teksas

Kirjoitukset, Media, Valoa! -lehti

Yhdysvallat on ainoa länsimainen teollisuusmaa, jolla ei ole kaikille kansalaisille tarkoitettua terveydenhoitojärjestelmää.

Teksti: Anna Petsorowo 
Kuvat: Adobe Stock 

Terveydenhoito Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen terveydenhoito on osittain liittovaltion, osittain osavaltioiden säätelemää. 16-28% kansasta kuuluu julkisen terveydenhuollon ja 68% yksityisen terveysvakuutuksen piiriin.

Rintamerkki, jossa lukee käsin lisätty UN ja sen perässä affordable care act

Yhdysvallat on ainoa länsimainen teollisuusmaa, jolla ei ole kaikille kansalaisille tarkoitettua terveydenhoitojärjestelmää. Yksityiset ja julkiset sairaalat ovat lain mukaan velvollisia hoitamaan kaikki hätätapaukset, mutta niiden jälkeinen hoito ei kuulu systeemiin. Barak Obaman kaudella alulle laitettu Obamacare-terveydenhuoltouudistus (03/2010) takasi sairausvakuutuksen yli 30 miljoonalle amerikkalaiselle.

Aluksi uudistus rajoitti sairasvakuutusyhtiöiden mahdollisuuksia evätä vakuutus niiltä, joilla oli jo valmiiksi olemassa oleva terveysongelma. Obamacare turvaa myös sen, että vakavaan tautiin sairastuneen vakuutetun turvaa ei voi enää yhtäkkiä lopettaa. Lisäksi jokaiselle tuli pakolliseksi hankkia sairausvakuutus vähävaraisten saadessa siihen valtion tukea.

Presidentti Trump on moneen otteeseen yrittänyt vaikuttaa Obamacaren uudistuksiin. Hän on yrittänyt peruttaa Obamacaren säännöksiä vedoten muun muassa siihen, että se olisi hyvin epäedullinen köyhemmälle kansanosalle. Hänen mielestään kaikilla amerikkalaisilla tulisi olla sairausvakuutus tai he joutuisivat maksamaan sakkoja. Seuraava presidentinvaali pidetään marraskuussa 2020.

Teksas

Teksas on Yhdysvaltojen toiseksi suurin osavaltio niin pinta-alaltaan kuin asukasluvultaankin. Se julistautui itsenäiseksi Meksikosta 1836 ja liittyi Yhdysvaltoihin 1845 28:ntena osavaltiona. Texasin politiikkaa hallitsee republikaanipuolue. Osavaltiossa ei ole tuloveroa ja yritysverotus on matala. Teksasissa kuolemanrangaistus on yhä käytössä ja siellä teloitetaan selvästi enemmän tuomittuja kuin muissa osavaltioissa. Vuonna 2019 teloitettiin yhdeksän vankia.

Ennen Obamacarea 2007 Commonwealth Fundin tekemä tutkimus osoitti, että Texasin terveydenhuolto oli Yhdysvaltojen kolmanneksi huonoin, vain Mississippin ja Oklahoman ollessa sitä huonoimpia. Vain seitsemällä kymmenestä ihmisestä oli sairausvakuutus.

Teksasissa on kuitenkin akateemisia ja tutkimuksellisia terveysinstituutioita, kuten Baylor College Of Medicine, University of Texas Health Science Center Of Houston sekä The University of Texas MD Andersson Cancer Center. Viimeksi mainittu on laajasti tunnustettu syöpäpotilaiden hoitoon, tutkimukseen, koulutukseen sekä syövän ennaltaehkäisyyn.

Aselait

Mielenterveyden ongelmat käsitetään Yhdysvalloissa vammaisuudeksi. Masennus, stressi ja ahdistus käsitetään invaliditeeteiksi, sillä niiden ajatellaan estävän elämästä täysipainoista elämää ja työntekoa.

Teksasin suurena ongelmana ovat väkivaltarikokset ja ampumiset. Osavaltion aselakeja on vaadittu tiukemmiksi kuin ne tällä hetkellä ovat. Aseen hankkiminen on helppoa, ja tämä on aiheuttanut väkivallantekoja.

Trump on sanonut puheissaan, että ase ei paina liipaisinta, vaan viha ja mielen sairaudet. Hän on luonut lain, jonka puitteissa yliopisto-opiskelijat voivat kantaa asetta kampuksella omaksi suojakseen näkymättömissä ja tuoda sen luentosaleihin. Teksas on jo kahdeksas osavaltio, joka sallii aseen kantamisen yliopistossa. Teksas sallii aseet myös kouluissa ja kirkoissa.

Lääketeollisuuden valta

Oulun yliopiston Tieteiden ja aatteiden historian professorin Petteri Pietikäisen mukaan Mielenterveyden ongelmista Yhdysvalloissa puhuttaessa on muistettava se seikka, kuinka suuri valta lääketeollisuudella maassa on.

Uusien oireperusteisen tautiluokituksen myötä sairauden syitä alettiin etsiä ihmisten mielestä ja aivoista ihmisen elämän sijasta. Puhuttiin matalista serotoniinitasoista ja masennuslääkkeistä. Taustalla vaikutti myös teknologinen kehitys, joka teki aivokuvantamisesta mahdollista. Sen avulla pystyttiin tutkimaan muun muassa aivojen välittäjäaineita ja biomedikaalisia muutoksia.

Uusi psykiatrinen ihmiskuva palveli erityisesti lääkeyhtiöitä, koska keskeisinä hoitoina aivokemiallisiin häiriöihin pidettiin lääkitystä. Tämä oli lottovoitto lääketehtaille.

Pietikäinen kertoo esimerkin 1950-luvulta, kun ahdistuslääkkeet lanseerattiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa. Suuren mainoskampanjan avulla ihmiset saatiin uskomaan, että ahdistuslääkkeet kuuluvat joka kodin lääkekaappiin. Niiden ei katsottu olevan vain sairaita vaan ihan kaikkia varten. Äärimmäinen esimerkki lääketeollisuuden vaikuttamistyöstä ja etiikasta on GlaxoSmithKlinen tapaus. Yhtiö tuomittiin 2.4 miljardin euron korvauksiin, koska se muun muassa markkinoi masennuslääkkeitä alaikäisille, joille ne eivät soveltuneet. Markkinoinnissa hyödynnettiin virheellisiä lääketieteellisiä tutkimuksia ja lääkärien lahjontaa.

Virallista asiakirjan kansilehteä muistuttava kuva, jossa lukee "Health insurance policy", jonka päälle leimattu "DENIED"

Mielenterveyden hoito Teksasissa

Mielenterveydellisten ongelmien hoito länsimaisen lääketieteen mukaan on mahdollista Teksasissa. Siellä on psykiatrisia sairaaloita, joista voi saada apua ongelmiinsa. Teksasin pääkaupungissa Austinissa toimiva psykiatrinen sairaala tarjoaa lääkehoidon lisäksi terapiaa ja yhteistyötä perheen kanssa, keskittyen holistiseen hoitomuotoon. Tarjolla on paljon aktiviteetteja ja ryhmäterapioita.

Mielenterveydellisiä ongelmia voi siis hoitaa sekä lääketieteellisesti että terapian avulla. Lääketeollisuuden valta kannattaa kuitenkin muistaa lääkitystä valittaessa.

Tutustu lähteisiin:

Tässä kirjoitussarjassa tarkastellaan mielenterveyttä ja siihen suhtautumista eri puolella maailmaa.  https://mieletontavaloa.fi/tag/mielenterveys-maailmalla/

Piirros pitkähiuksisesta naisesta, sinisellä
Teksti: Anna Petsorowo