Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen rakkaus? 

Kirjoitukset, Media, Valoa! -lehti

Teksti: Janina Porkka 
Kuva: Irene Vapalahti 
Verkkotaitto: Petra Virtanen

Iloinen piirroskuva leppäkertusta ja toukasta, jotka katsovat toisiaan rakastavasti.

Mikä ihmeen rakkaus?

Rakkaus – asia, joka herättää varmasti monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen Disney-leffojen prinsessatarinat. Tuhkimo, tuo lapsuuteni suosikkielokuva, on tarina tytöstä, jonka tehtävänä oli palvella äitipuolta ja hänen tyttäriään, päivästä päivään. Tytöstä tuntui ehkä hyvin merkityksettömältä. Tarinassa hyvä haltiatar taikoo Tuhkimolle upean tanssiaismekon, jotta tyttö pääsisi juhlaan, jossa prinssi etsii itselleen vaimoa. Lopulta Tuhkimo hurmaa prinssin, eivätkä äiti- ja sisarpuolet eivät voi ymmärtää, mitä juuri tapahtui. Tuhkimo ja muut Disney-leffat kuvaavat rakkautta hyvin idealistisella tavalla. Supersankari-prinssi pelastaa prinsessan hädästä ja he elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. 

Rakkaus ilmiönä on saanut myös muunlaisia merkityksiä elämäni aikana. Lähimmäisenrakkaus eli muiden ihmisten auttaminen on yksi itselleni tärkeistä arvoista. Hymy tuntemattomalle tai vaikka naapurille rappukäytävässä on minulle yksi tapa ilmaista rakkautta muille ihmisille. Jään usein myös pitämään ovea auki, jos näen esimerkiksi vanhuksen rollaattorin kanssa. Ystäville ja perheenjäsenille rakkauden osoittaminen on minulle myös tärkeää. Yksinkertainen kuulumisten kysely WhatsAppissa on helppo tapa näyttää, että välitän läheisistäni. Tykkään myös viettää laatuaikaa tärkeiden ihmisten kanssa esimerkiksi kahvikupin ääressä tai leffaillan merkeissä. 

Itsemyötätunto eli positiivinen suhde omaan itseen on yksi rakkauden muoto. Jos ei arvosta itseään, voi olla vaikea arvostaa toisia ihmisiä. Luulen, että itsemyötätunto on monelle vaikea asia: aina voi tehdä paremmin tai muuttaa jotain asiaa itsessään. Myös minulla on vielä paljon haasteita positiivisen suhteen luomisessa omaan itseeni. Kun terapeuttini kysyi minulta, mitä haluaisin muuttaa itsessäni, mieleen tuli paljon asioita. Terapiaan hakeutuminen on ollut minulle yksi tapa osoittaa myötätuntoa ja välittämistä itselleni. Kaikkiin asioihin emme voi vaikuttaa, mutta itsemyötätunnon kehittämisellä on varmasti monenlaisia hyviä seurauksia. 

Varsinaisesta parisuhderakkaudesta minulla ei ole juurikaan kokemusta. Tosielämässä ei ole hyvää haltiatarta, joka auttaisi matkalla unelmien prinssin luokse. Olen kuitenkin saanut huomata, että rakkaudella on monenlaisia eri muotoja. Meillä kaikilla on omanlaisia kokemuksia rakkauden tunteesta, nämä kokemukset tuovat monenlaisia eri määritelmiä rakkaudelle. Yksi tapa kuvata rakkautta ei ole se ainoa oikea. Rakkaus on ilmiönä äärettömän monipuolinen ja se on hieno asia. 

Piirroksen nainen veikeästi hymyilee.
Teksti: Janina Porkka

Lue Valoa! -lehden juttuja: