—
Teksti: Anna Petsorowo
Skitsofreaniasta voi parantua
Useilla potilailla oli takanaan monia sairaalajaksoja ja jotkut olivat työkyvyttömyyseläkkeellä. Eräs potilas kertoo kuitenkin seuraavaa: ”Minulla on takana 11 sairaalajaksoa ja diagnoosini on paranoidinen skitsofrenia. Nyt elän kuitenkin normaalia elämää vailla lääkkeitä ja sairaalahoitoa. Minä olen elävä esimerkki siitä, että taudista voi parantua, vaikka lähtökohta olisi kuinka vaikea. Edellä mainittu potilas kertoo hyvän terapian, ruokavalion, terveiden elämäntapojen ja hyvien ihmissuhteiden edesauttaneen parantumista.
Skitsofrenia on sairaus muiden sairauksien joukossa, siitä voi parantua, eikä se tartu. Yleensä tarvitaan lääkehoidon lisäksi terapiaa. Uusien hoitomuotojen kuten Keroputaan mallin on katsottu edesauttavan toipumista. Ihmissuhteet ovat tärkeässä osassa paranemista. Ruokavalio, elämäntavat ja harrastukset edesauttavat potilaan kokonaisvointiin. Myös sairaalan ympäristöllä on ratkaiseva merkitys toipumisessa. On aivan eri asia mennä ulkoilemaan metsään kuin kävellä moottoritien laitaa.
Tulevaisuudessa skitsofreniaa voidaan hoitaa entistä tehokkaammin uusien lääkkeiden ja terapian sekä asennemuutosten kautta. Olemme kaikki yksilöitä, joilla on samat oikeudet diagnoosista riippumatta. Olisi hyvä, jos sairauden aiheuttamasta stigmasta päästäisiin eroon, ja potilaat voisivat elää normaalia elämää vailla häpeää ja leimatuksi tuntemisen tunnetta.
Tässä kirjoitussarjassa tarkastellaan mielenterveyttä ja siihen suhtautumista eri puolella maailmaa. https://mieletontavaloa.fi/tag/mielenterveys-maailmalla/