—
Teksti Iines Laukkanen ja Minna Tarvainen
Kuva Iines Laukkanen
MAD Pridea vaivaa tuntemattomuus, vaikka tapahtuma on järjestetty Suomessa jo viitenä vuonna. Maailmalla se on ollut olemassa yli 20 vuotta.
Mikä kumman MAD Pride?
MAD Pride on saanut alkukipinänsä ’normi’ Pridesta. MAD Pride -tapahtumiin liittyy sellaisten termien kuin ”hullu” ja ”kahjo” haltuunotto positiivisiksi ja jopa lempeiksi sanoiksi. Jo itse kulkueen nimi on Hullumarssi. Käsitteitä ei ole yleensä sallittua käyttää muuten kuin ’samaan ryhmään’ kuuluvien kesken. Vastaavanlainen sanoihin liittyvien leimojen ja ennakkoluulojen haastaminen on ennestään tuttua sukupuolivähemmistöjen ja vammaisten ryhmissä.
Ensimmäinen MAD Pride järjestettiin Torontossa 1993. Kanadasta tapahtuma on levinnyt muun muassa Yhdysvaltoihin, Etelä-Afrikkaan, Irlantiin ja Madagaskariin.
Tapahtumaan kuuluvat kylttejä ja banderolleja kantavien marssijoiden kulkueet, jotka pysäyttävät liikenteen. MAD Prideen osallistuu usein kuntoutujia, erilaisia tukijärjestöjä ja muita alan toimijoita. Jopa osastolla oleville ihmisille on myönnetty lupa osallistua tapahtumaan, vaikka he muuten olisivat pakkohoidossa ilman ulkoilumahdollisuutta. Kaikki ovat tervetulleita toivottamaan hyvää mielenterveyttä, poistamaan stigmaa ja tekemään asiaa ja siihen liittyviä epäkohtia näkyväksi.
Suomessa MAD Pride järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 Turussa. Turkuun MAD Pride alun perin rantautui, koska mielenterveyshoidon tilanne oli kaupungissa hälyttävä. Siellä nostettiin jopa oikeustutkimuksia, ja Li Andersson järjesti eduskunnan kuulemistapauksenkin.
MAD Priden tarkoitus on juuri edistää mielenterveyskuntoutujien oikeuksia ja herättää yhteiskunnallista keskustelua. Joka kolmas suomalainen sairastaa jossain vaiheessa jonkinlaisen mielenterveyden häiriön, joten asia koskettaa lähes jokaista joko oman tai läheisen ihmisen sairauden kautta.
Suomessa MAD Pride on järjestetty Turun lisäksi Salossa ja Tampereella. MAD Pridea vaivaa silti yhä tuntemattomuus. Muut kuin Turun mielenterveysseura ITU:n jäsenet eivät välttämättä vieläkään tiedä tapahtumasta, eivät edes turkulaiset.