Hyppää sisältöön

Tekoäly mullistaa median sisällöntuotannon?

Kirjoitukset, Media, Valoa! -lehti

Teksti: Joakim Ståhlstedt, Chat GPT, Valoa! -toimituksen kvartetti
Kuva: Dreamstudio (AI Generator)
Verkkotaitto: Laura Heiskanen

Toimittaja Joakim Ståhlstedt antoi tekoälysovellus Chat GPT:lle tehtäväksi kirjoittaa artikkeli tekoälyn roolista median sisällöntuotannossa. Sekä Joakim että Valoa! -lehden toimituksen kvartetti (Minea, Makte, Akseli ja Jouni) kommentoivat tekoälyn kirjoitusta jutun puhekuplissa (Joakimin pohdiskelevat kommentit sinisellä, kvartetin teräväkynäisemmät punaisella). Mutta ihan aluksi annetaan Joakimin alustaa aiheesta:

Kerron omia ajatuksiani siitä mitä ajattelen tekoälyn mahdollisista vaikutuksista ja muutoksista mediasisällön tuottamisen saralla tulevaisuutta ajatellen. Voin sanoa osaavani puhua tästä aiheesta oikein hyvin, sillä tässä kuluneen vuoden aikana olen Chat GPT -tekoälypalvelun ottanut taitavasti haltuun, ja suoraan sanoen jonkinlaiseen koukkuun olen jäänyt sen äärellä. Sangen helposti sillä voi työstää sisältörikasta tarinaa suhteellisen vähällä vaivalla. Chat GPT:n tekoäly, estradi on sinun, ole oikein hyvä. 

Tekoälyllä tuotettu kuva robotista joka koodaa.
Tekoälyllä tuotettu kuva robotista, joka koodaa. Dreamstudio (AI Generator)

Chat GPT:
Tekoäly on vallankumouksellisesti muuttanut monia elämänalueita, ja nyt se tekee läpimurtoa myös median maailmassa. Artikkelissa tarkastellaan, miten tekoälystä on tullut arvokas kumppani media-alalla, auttaen tehokkaassa sisällöntuotannossa ja uutistyössä.

  • Arvokas, miten? Arvokas vai merkittävä? Vaiko vain pelkkä kumppani? Vai pelkästään työkalu? Arvo tulee siitä, miten tekoälyä käytetään.

Chat GPT:
Tekoälystä on tullut olennainen osa modernia yhteiskuntaa, ja sen sovellukset ovat laajentuneet monille eri aloille. Erityisen huomionarvoista on tekoälyn kasvava merkitys mediamaailmassa, missä sen rooli sisällöntuotannossa ja uutistyössä on noussut esiin. Tämän artikkelin tarkoituksena on valottaa, miten tekoäly on muuttanut median sisällöntuotantoa ja millaisia etuja se tuo mukanaan.

  • Onko pelkästään hyvä asia, että tekoälystä on tullut olennainen osa yhteiskuntaa?

Chat GPT:
Yksi merkittävimmistä eduista, joita tekoäly tarjoaa mediayrityksille, on sisällön tuotannon nopeus ja tarkkuus. Tekoäly kykenee analysoimaan suuria tietomääriä nopeasti ja tehokkaasti, mikä mahdollistaa ajankohtaisten uutisten ja artikkeleiden luomisen lähes reaaliajassa. Lisäksi tekoäly auttaa varmistamaan tietojen oikeellisuuden ja vähentämään virheiden riskiä, mikä on erityisen tärkeää luotettavan journalismin ylläpitämisessä.

  • Vaikka kovin vähän aikaa olen tekoälyn äärellä tekstiä työstänyt, niin olen huomannut, että kyllä tekoäly on sangen verraton apuväline sisällön tuottamisessa. Toisaalta olen kuullut myös, että koska tekoäly on nimensä mukaisesti tekemällä tehty älykäs sisällöntuottaja, niin jopa tekijäinoikeussäädösten rikkomisesta on tekoälyalan toimijoita syytetty. Toisaalta ihan todellinen ihmisälykin ottaa lainauksia ympäristöstään sisältöä tuottaessaan.
  • ”…eduista, joita tarjoaa mediayrityksille”? Ei lainkaan yksittäisille medioille, kuten esimerkiksi Valoa! -lehti?
  • ”Sisällön tuotannon nopeus ja tarkkuus”? Eli ei tiedon, faktojen?
  • ”Lisäksi tekoäly auttaa varmistamaan tietojen oikeellisuuden ja vähentämään virheiden riskiä.” Mistä sinä nämä tiedot varmistat? Ethän sinä edes kerro, mistä tietosi keräät. Pahimmillaan arvailet ja ehdottelet mitä tahansa puppua.

Chat GPT:
Tekoälyn avulla mediayritykset voivat tarjota entistä personoidumpaa sisältöä lukijoilleen. Analysoimalla lukijoiden käyttäytymistä ja mieltymyksiä tekoäly pystyy suosittelemaan heille relevanttia sisältöä, mikä parantaa käyttäjäkokemusta ja sitouttaa lukijakuntaa. Tämä taas voi johtaa pidempään viipymiseen verkkosivuilla ja parempaan mainostulokseen.

  • Koko tässä kappaleessa kuulostat surkealta konsultilta, joka myy palveluaan sieluttomasti. Mahdollisimman paljon rahaa ei ole aina hyvä asia. Kyse ei aina ole siitä, miten saadaan enemmän mainostuloja.

Chat GPT:
Tekoälyn edistyneet kielelliset ominaisuudet ovat mahdollistaneet automatisoidun sisällöntuotannon monilla tasoilla. Automaattiset uutistoimittajat voivat laatia selkeät ja tiiviit uutisartikkelit perustuen tietoihin ja tilastoihin. Lisäksi tekoäly kykenee luomaan luontevaa kieltä, mikä on avannut mahdollisuuksia esimerkiksi erilaisten raporttien ja analyysien tuottamiseen.

  • Emme pidä tuottamaasi kieltä kovin luontevana, vaan vain persoonattomana koneen äänenä.
  • Tietojen ja tilastojen tulkinta vaatii ihmistoimittajien tekemää analyysiä. Ketä edes ovat ”automaattiset uutistoimittajat”?
  • Haluammeko todella automatisoitua sisällöntuotantoa?
  • Selkeäkielinen media on aina hyvää mediaa.

Chat GPT:
Vaikka tekoäly tarjoaa monia etuja median sisällöntuotannossa, sillä on myös eettisiä kysymyksiä. Inhimillinen ohjaus ja valvonta ovat välttämättömiä varmistaakseen, että tekoäly ei tuota harhaanjohtavaa tai vääristeltyä sisältöä. Eettiset pohdinnat koskevat myös työpaikkojen mahdollista vähenemistä, kun osa tehtävistä automatisoidaan.

  • Eettisyys toimii aina, etenkin kun tehdään mediaa haastavien aiheiden äärellä.
  • Tämä kuulostaa siltä, että ”jotain tästä eettisyydestäkin pitää sanoa”.
  • Kirjoitat, että ”Inhimillinen ohjaus ja valvonta ovat välttämättömiä” ja se on kyllä totta. Mitä älykkönä ehdotat tälle asialle tehtäväksi, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, miten tämä käytännössä hoidettaisiin? Johtaako automatisointi hyvään työn laatuun? Ihmisen on kuitenkin jätöksiäsi korjattava.

Chat GPT:
Tekoälyn rooli median sisällöntuotannossa kasvaa jatkuvasti, ja se tarjoaa monia mahdollisuuksia parantaa mediayritysten tehokkuutta ja tarjota lukijoille entistä parempaa ja personoidumpaa sisältöä. Vaikka tekoäly herättää eettisiä pohdintoja, sen älykkäät sovellukset voivat olla merkittävä voimavara media-alalle, kun niitä käytetään oikein ja vastuullisesti.

  • ”Parantaa mediayritysten tehokkuutta…” Äh, taas tämä tehokkuusajattelu nostaa likaista päätään
  • Miten varmistetaan se, että ”älykkäitä” sovelluksia käytetään oikein ja vastuullisesti?
  • Ei tietenkään tekoäly voi koskaan korvata eikä varmasti korvaakaan ihmisälyä median tuottamisen saralla. Ihmisen älyllä on tärkeää jatkossakin tehdä mediaa toisia ihmisiä varten. Mutta kuten monet muutkin teknologian uudet keksinnöt ovat auttaneet media-alan toimijoita monenlaisen sisällön aikaan saamisessa, niin myös tekoäly on varmasti yksi uusi tällainen apuväline.

Uusimmat Valoa!-lehden jutut