Hyppää sisältöön

Grooming ja gaslighting – lyhyesti

Kirjoitukset, Media, Valoa! -lehti

Sinulle, joka tarvitset apua:
https://mieletontavaloa.fi/sinulle-joka-tarvitset-apua/

Mitä on Grooming?

Viime aikoina paljon puhuttanut grooming on aikuisen suorittama manipulatiivinen prosessi, jossa hän valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla lapseen kiintymys- ja luottamussuhteen.

Hyväksikäyttöön pyrkivä etenee usein hitaasti ja varmasti kohti tavoitettaan, jolloin lapsen käsitys hyväksyttävästä kanssakäymisestä hänen itsensä ja aikuisen välillä hämärtyy. Erityisen yleisiä grooming-prosessin alkamistapoja ovat lapsen kehuminen ja tämän kuvan kommentointi sosiaalisessa mediassa. Prosessi sisältää huomioimista, välittämistä, hellyyden tarjoamista, ystävällisyyttä ja jopa lahjojen antamista.

Internetin kautta alkunsa saaneen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ymmärtämistä vaikeuttaa sen erityinen ”virtuaalinen” luonne. Lapsi, joka reaalimaailmassa ei ryhtyisi keskusteluun ventovieraan henkilön kanssa, saattaa hetken mielenjohteesta heittäytyä hyvinkin avoimeen keskusteluun internetissä toisen rohkaisemana.

Rikoksen uhriksi joutuneet lapset ovat usein murrosikäisiä tai murrosiän kynnyksellä olevia nuoria, joilla tarve omaan itsenäisyyteen sekä hyväksynnän saamiseen on korostunut.

Yleisen käsityksen mukaan groomingiin törmätään vain sosiaalisen median palveluissa, mutta tähän johtavat tapahtumat voivat alkaa mistä tahansa.

Lisätietoa aiheesta:
– Väestöliiton sivuilla lisätietoa groomingista
– Rikosuhripäivystys RIKUn sivuilla on nettitesti seksuaalirikoksiin ja niiden rikosprosessiin liittyen kysymyksineen ja vastauksineen.
Seksuaalisesta kaltoinkohtelusta Nuorten Exitin -verkkosivuilla

Mitä on gaslighting?

Gaslighting eli harhauttaminen on psyykkisen manipulaation muoto, jolla pyritään kylvämään epäilyn siemeniä kohdennettuun yksilöön tai kohderyhmän jäseniin, jolloin he kyseenalaistavat oman muistinsa ja käsityksensä uskoen lopulta olevansa mieleltään sekaisin.

Käyttämällä toistuvaa kieltämistä, harhaan johtamista, ristiriitaisuutta ja valehtelua, manipuloija pyrkii horjuttamaan uhrin uskoa saaden täten vallan hänen ylitseen.

Gaslighting on yleinen tekniikka vallan väärinkäyttäjillä, narsisteilla, diktaattoreilla ja kulttijohtajilla. Tekniikka etenee hitaasti, jolloin uhri ei enää loppupeleissä ymmärrä ollenkaan kuinka aivopesty hän on.

Termi gaslighting on saanut nimensä Patrick Hamiltonin näytelmästä, ja tästä myöhemmin inspiraation saaneista elokuvista, joissa mies himmentää kotinsa kaasuvalot ja vakuuttaa vaimonsa siitä, että hän kuvittelee kaiken.

Lisätietoa:
Gaslighting: hienovaraisin ja pistävin kaltoinkohtelun muoto artikkeli Mielen Ihmeet sivulla
5 merkkiä siitä, että rinnallasi on manipuloiva syyllistäjä Iltalehden juttu
Narsisti kodin valtiaana, Narsitien uhrien tuki ry:n sivuilla

Sinulle, joka tarvitset apua:
https://mieletontavaloa.fi/sinulle-joka-tarvitset-apua/

Groomingin ja gaslightining -selitykset liittyvät Valoa! -lehdessä julkaistuun näitä käsittelevään juttuun: https://mieletontavaloa.fi/ojensin-itseni-narsistille-hopeatarjottimella/