—
Teksti: Heikki Krook
Kuvat: Jukka Jokelainen ja Jenna Paakki
Peruskoulun ala-asteella jouduin ensimmäistä kertaa kiusatuksi. Häirintä johti minut lopulta psykiatriseen hoitoon Auroran sairaalan lastenpsykiatriselle osastolle. Hoito jatkui, kun sairastuin 16-vuotiaana uudelleen, nuorisopsykiatrian- ja aikuispsykiatrian osastoilla. Sittemmin olen toipunut peloistani. Vaikka sain paranoidinen skitsofrenia F20.05 -diagnoosin 19-vuotiaana, on elämänlaatuni nykyisin 48-vuotiaana hyvä.
Kokemuspohjani on saanut minut pohtimaan kiusaamiseen ja siitä toipumiseen liittyviä asioita. Kasvaminen pelon alla ei ole helppo tehtävä, mutta siitä voi oppia monia asioita. Kiusaamisen aiheuttama pelko herättää suurta kärsimystä, joka ilmenee syrjään vetäytymisen tarpeena, tuskaisina tuntemuksina, oman itsen soimaamisena ja uskona omaan riittämättömyyteen tai huonommuuteen.
Kaikilla on resilienssiä
Ihmisellä on kuitenkin luonnostaan jonkinlainen resilienssi, eli psyykkinen palautumiskyky. Resilienssiä vahvistamalla on mahdollista voimaantua ja löytää kyky palata turvalliseen ja rauhalliseen olotilaan, yhä nopeammin, vaikeidenkin tilanteiden jälkeen. Yksi resilienssiä vahvistava tekijä on oman minäkuvan hyväksyminen ja vahvistuminen, joka johtaa identiteetin ja ideologian löytämiseen. Kun ihminen on varma siitä, kuka hän on ja mitä edustaa, on helpompaa vastustaa kiusaamisen mukanaan tuomia haitallisia vaikutuksia omassa mielessä.
Resilienssi on luontainen ominaisuus, jota harjoittamalla on mahdollista löytää hallinnan tunne. Osaltaan resilienssi kumpuaa kunkin ihmisen omasta kokemuspohjasta, kun oppii jäsentämään omaa elämänhistoriaa ja ammentamaan siitä keinoja. Kiusatun asemassa oleva henkilö voi omaksua kyvyn kestää rankkaa vallankäyttöä löytämällä itsestään vaikuttajan. Kun ihminen oppi vaikuttamisen keinot, tulee hänestä enemmän vertainen, eikä silloin tarvitse enää nähdä itseään uhrina. Omaa historiaa havainnoimalla tietää miten vaikuttaminen tapahtuu. Jokaisella on kokemuksia sekä positiivisesta että negatiivisesta vallankäytöstä ja ihmisellä on potentiaali omaksua kaikki ne keinot, joita on elämänsä aikana kokenut.
Toipuminen ja positiivinen minäkuva
Kaikki toiminta, jossa ylläpidetään terveen minäkuvan mukaista näkemystä itsestä ja oikeudenmukaisuudesta on tunne-elämän kautta tapahtuvaa sisäistä itsepuolustusta, joka rakentuu omalle kokemuspohjalle ja pyrkimykselle olla suvereeni ja toisten kanssa vertainen. Omien tunteiden tunnistaminen, hyväksyminen ja esille tuominen vahvistaa uskoa ja kykyä onnistua. Syrjimättömään yhteisöön kuuluminen antaa merkittävää apua toipumiseen ja mahdollistaa oman itsen löytämisen. Suvereenisuuteen pyrkiminen on prosessi, jossa opitaan oman tahdon säilyttämistä, informaation käyttöä vaikuttamisen ja puolustautumisen välineenä ja uskoa omien keinojen riittävyyteen.
Oman kuntoutumispolkuni kautta olen oppinut palautumaan vaikeiden tilanteiden jälkeen takaisin rauhalliseen mielentilaan. Silloin kun koen uhkaa konfliktitilanteessa, turvaan omaan ideologiaani, johon kuuluu toisen ihmisen vakaumuksen kunnioittaminen silloinkin, kun se on erilainen kuin itselläni. Sopu on minulle arvokas asia, jota pyrin ylläpitämään kaikissa tilanteissa. Usein konfliktit ratkeavat kun otan huomioon toisen osapuolen näkemyksen. Kukaanhan ei välttämättä ole väärässä, ihmiset vain katsovat asioita eri näkökulmista ja siksi toisinaan syntyy eripuraa. Kaikkea ei kukaan voi kuitenkaan hyväksyä ja silloin on pakko osata sanoa ”ei”.
Nyt, kun tunteeni ovat rauhoittuneet ja ahdistusoireet ovat lähes kokonaan päättyneet, olen kiitollinen kaikista elämäni vaiheista ja tiedän, että ongelmien kauttakin voi kasvaa ja karaistua. Valtaistuminen on kohdallani tarkoittanut itsenäisempää elämää ja mahdollisuutta toteuttaa itseäni vuorovaikutuksessa ympäristöni kanssa. Olen omaksunut ideologian ja löytänyt identiteettini. Elämäni on merkityksellinen ja tuottaa onnistumisen kokemuksia. Vaikka minulla ei olekaan uraa työelämässä, saan tehdä monia iloa ja tyydytystä tuottavia asioita.
Viimeisimmät artikkelit
- Beheaded Mental Health – MyDayBeheaded Mental Health (BMH) my day -video on fiktiivinen kertomus nuoren artistin elämänsä päivästä. Päivä alkaa normaalisti, mutta johtaa suureen elämänmuutokseen….
- Pajafest 2024Pajafestit järjestettiin Lohjalla ihanassa vanhassa keltaisessa puutalossa. Sen pihalle kurvattiin Mielettömän valon mobiililla studiolla, joka tällä kertaa oli matkailuautossa ja sen pihalla. Pajaradio kuultiin suorana tapahtumasta.
- Alppien rinteillä Eeron ihastuttava kuvaus lumilautailemasta Italian Alpeilta.
- Miten tunteet tuntuvat kehossa? Mielenterveystalo.fi-sivuston mukaan eri ihmiset tuntevat tunteet kehossaan eri tavalla. Esimerkiksi joillakin ilo kuplii sydämessä ja joillakin toisilla ihmisillä päälaella.
- Tekoäly mullistaa median sisällöntuotannon?Joakim Ståhlstedt ja neljä Valoa! -lehden toimituksen jäsentä jakaa mielipiteensä tekoälyn kirjoittamasta artikkelista.
- Harrastukset elämänlaatua nostamassa Harrastusten vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn on monella tapaa havaittavissa. Jokaisen uuden taidon oppiminen antaa elämäniloa.