Hyppää sisältöön

Kyläradio 2024

Kyläradio, Media, Podcast, Radio

Kyläradio on Mielettömän valon toteuttama suora radio-ohjelma Maailma kylässä -festivaaleilta 25.-26.5.2024. Rakennamme festivaalialueelle Kyläradion studion omaan telttaan, josta lähetys raikaa niin striimipalveluun kuin Lähiradion taajuudelle 100,3MHz. Tule kuulolle tai nähdään paikan päällä festareilla!

Kuuntele Kyläradio 2024 soittolista:

Soittolista Spotifyssa

LAUANTAI 25.5.2024 KLO 12–17

12:10 Festarin alkutunnelmat järjestäjän näkökulmasta


Kuuntele Johanna Suokkaan haastattelu Spotifyssa.
Henkilökuva: Johanna Suokas

Johanna Suokas on Maailma kylässä -festivaalin tuotantoassistentti. Hänen kanssaan jutellaan muun muassa siitä, miltä festarit tänä vuonna tuntuvat, miksi festareilta saa vain kasvisruokaa, miltä näyttää Suvilahden tulevaisuus järjestämispaikkana ja mitä tärppejä ohjelmasta Suokas poimii.

Haastattelijoina Joakim Ståhlstedt ja Samuli Matilainen.


13:40 Miksi EU:n pitäisi kiinnostaa nuoria?

Kuuntele Veera Heinosen haastattelu Spotifyssa.
Henkilökuva: Veera Heinonen

Nuorten EU-vaali-innokkuus ei ole lainkaan huippuunsa viritettyä. Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen vastaa Mielettömän valon toimittajalle Akseli Haatajalle, miksi nuorten kannattaisi olla kiinnostuneita EU-politiikasta ja äänestää EU-vaaleissa? Entä jos ei tunne EU:ta, niin miten ihmeessä voisi valita itselleen sopivimman ehdokkaan? Lisäksi haastattelussa pohditaan, miten nuoret kuuluvat eurovaaleissa ja Euroopan parlamentissa.


14:40 Urheilua, musiikkia ja ihmisoikeuksia

Kuuntele Tommi Lindgrenin haastattelu Spotifysta
Taiteellinen lähikuva: Tommy Lingren

Tommy Lindgren on todellinen ihmisoikeuksien, musiikin ja urheilun moniottelija. Maailma kylässä -festivaaleilla Lindgren esiintyy Don Johnson Big Band -yhtyeensä solistina Musiikkilavalla lauantaina 25.5. klo 13:15). Don Johnson Big Bandin lisäksi Lindgren tunnetaan monivuotisesta työstään ihmisoikeuksien hyväksi muun muassa Amnestyssa. Tällä hetkellä Lindgren on Ihmisoikeusliiton ”Älä riko urheilua” -kampanjan kampanja-asiantuntija. Hänen kenties näkyvin julkinen roolinsa on ollut television viihteellisissä urheiluohjelmissa kuten Villi kortti ja Penkinlämmittäjät. Tästä kaikesta Lindgrenin kanssa on turisemassa Kyläradion toimittaja Joakim Ståhlstedt


15:40 HAASTATTELU She Spins -kollektiivi – naisten välistä musiikkiyhteistyötä

Kuuntele She Spinsin haastattelu Spotifysta

Ryhmäkuva: Spe Spins -kollektiivi

She Spins on vuonna 2023 perustettu suomalainen rumpubasso-skenen naisten yhteisö. Rumpubasso on nopeatempoista, rikkobiittistä elektronista musiikkia, jossa pääosaa näyttelevät nimen mukaisesti rumpu ja basso. She Spins -yhteisö tähtää naisten välisen yhteistyön, verkostoitumisen ja hyvän hengen lisäämiseen.

Yhteisöön kuuluu 17 jäsentä ja heistä viisi, Mali C (perustaja), EMI, ForestMind, JVNESS.V ja MinX tulevat haastateltavaksi Kyläradioon Haastattelussa käsitellään yhteisön toimintaa ja arvoja, naisten asemaa musiikkiskenessä sekä festarin rohkeusteemaa.

16:00 – 17:00
She Spins -dj-keikka

dj Mali C soittaa livekeikkaa Kyläradiossa

Haastattelun jälkeen EMI, ForestMind, JVNESS.V ja MinX soittavat tunnin mittaisen dj-setin, jossa kuullaan iloista ja kesäistä rumpubassoa!SUNNUNTAI 26.5.2024 KLO 12–17

12:10 Rohkeasti eettisen kaupan puolesta

Kuuntele Emma Mikkilän haastattelu Spotifysta.
Henkilökuva: Emma Mikkilä

Eetti ry eli Eettisen kaupan puolesta on yhdistys, joka edistää ihmisoikeuksien ja ympäristön kannalta kestävää yritystoimintaa ja kuluttamista esimerkiksi kampanjoimalla ja rohkaisemalla nuoria yhteiskunnaliseen vaikuttamiseen. Eetti keskittyy erityisesti vaate- ja elektroniikkateollisuuden vastuullisuuteen. Kulttuuripaja K-35:n toimittaja Sami Nyberg haastattelee yhdistyksen toiminnanjohtaja Emma Mikkilää tuotantoon ja tuotantoketjuihin liittyvistä ihmisoikeus- ja vastuullisuuskysymyksistä. Miten meistä itse kukin itse voi vaikuttaa positiivisesti näihin asioihin?


Mielenterveys kuuluu kaikille -mielenosoitus on rau


13:30 EU – mitä välii?

Kuuntele Merja Kyllösen haastattelu Spotifyssa.
Henkilökuva: Merja Kyllönen

Parin viikon päästä Suomessa järjestetään EU-vaalit, joissa valitaan maamme edustajat Euroopan parlamenttiin. Moni on vieraantunut politiikasta ja varsinkin politiikasta Euroopan tasolla. Euroopan parlamentissa kuitenkin päätetään monista niin Eurooppaa kuin Suomeakin koskevista isoista asioista ja siksi jokaisen olisi hyvä olla hereillä ja käyttää ääntään vaaleissa. Entinen meppi ja kansanedustaja Merja Kyllönen on vaaleissa ehdolla ja nyt toimittaja Merth Piispasen vieraana Kyläradiossa.


14:40 Suomalainen päihdepolitiikka – “tarttis tehrä jotain”

Kuuntele Timo Pasasen haastattelu Spotifyssa
Lähikuva: Timo Pasanen

Humaania päihdepolitiikkaa ry pitää ääntä paremman päihdetyön, paremman päihdepolitiikan ja käyttäjien oikeuksien puolesta. Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Pasasen mukaan Suomi on päihdepolitiikassa kansainvälisesti verrattuna yhä takapajula, mutta viimeisen viiden vuoden aikana myös eteenpäin on menty.  Toimittajana Mielettömän valon Leon Nyberg. Taustatoimitus: Kulttuuripaja Kuplan Martta Pitkänen.


15:40 Kokemusasiantuntijat mielenterveyspalveluita kehittämässä

Kuuntele Hannimari Pihkasen haastattelu Spotifysta.
Henkilökuva: Hannimari Pihkanen

Maailma kylässä -festivaalien teemana on tänä vuonna ”Rohkeus muuttaa maailmaa”. Miten tämä voi näkyä Helsingin kaupungin kokoisessa organisaatiossa? Miten psykiatristen palveluiden käyttäjä tulisi paremmin palveluissa kuulluksi? Tällaisia isoja kysymyksiä pohditaan Helsingin kaupungin johtavan toimintaterapeutin Hannimari Pihkasen kanssa. Häntä haastattelee Mielettömän valon toimittaja Eero Isopahkala. Haastattelussa Hannimari kuvaa, miten kokemusasiantuntijat ja vertaiset muuttavat aivan käytännön toimilla psykiatrista hoitokulttuuria.


POP UP -haastattelut

Järjestöverkosto edistämässä kotoutumista

Kuuntele Julie Bretonin haastattelu Spotifyssa.
Nainen aurinkolaseissa ja mokrofoni-kuulokejärjestelmän kanssa

Moniheli ry on noin 150 kotoutumistyötä tekevän järjestön valtakunnallinen yhteistyöverkosto. Sen tarkoitus on edistää suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä paikaksi, jossa myös kasvavalla uussuomalaisella väestöllä on hyvä elää. Moniheli ry:n toiminnanjohtaja Julie Breton juttelee aiheesta Petra Virtasen kanssa.


Ihmisoikeuksia edistämässä

Kuuntele Betül Güler haastattelu Spotifysta.
Nainen hymyilee kuvassa

Together Platform on vuonna 2018 perustettu, demokraattisia ihanteita ja yleismaailmallisia ihmisoikeuksia erityisesti Turkissa edistävä organisaatio. Jarkko Särkelän vieraana on Betül Güler.


Vieraana Naisjärjestöjen keskusliiton Sonja Raunio

Kuuntele Sonja Raunion haastattelu Spotifyssa.

Petra Virtasen ja Merth Piispasen vieraana on Naisjärjestöjen keskusliiton toiminnanjohtaja Sonja Raunio. Naisjärjestöjen keskusliitto on vuonna 1911 perustettu sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteena on naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa.


Taidetta, tiedettä ja teknologiaa lasten harrastuksena

Kuuntele Saaga Talvensaaren ja Maria Piktisen haastattelu Spotifyssa.

Aal­to-yliopis­to Junior jär­jestää lap­sille toim­intaa taiteen, tieteen, teknolo­gian ja talouden aloil­ta myös koulun ulkopuolella. Toim­into­jen ideana on tar­jo­ta mielekästä vapaa-aikaa luovien pro­jek­tien paris­sa. Junior-toiminnan ohjaajat Saaga Talvensaari ja Maria Piktinen kertovat toiminnasta Petra Virtasen haastattelussa.


Kansainvälinen adoptio ja kehitysyhteistyö

Kuuntele Marja Utelan haastattelu Spotifyssa.
Henkilö profiilikuvassa

Interpedia ry:n päätarkoitus on edistää lapsen oikeuksien toteutumista YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteiden mukaisesti. Adoptiovanhempien vuonna 1974 perustama Interpedia on kasvanut järjestöksi, jolla on kaksi toiminta-aluetta: kansainvälinen adoptio ja kehitysyhteistyö. Järjestön tiedottaja Marja Utela kertoo lisää Erika Seguran syväluotaavassa haastattelussa.


Mitä Vapaa-ajattelijat pohtivat?

Kuuntele Binar Mustafan haastattelu Spotifysta.

Monissa järjestöissä toimiva Binar Mustafa edusti Maailma kylässä -festivaaleilla Vapaa-ajattelijain Liittoa. Se on vuonna 1937 perustettu uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja aatteellinen järjestö. Järjestön tavoitteena on kirkon ja valtion ero sekä tieteellisen todellisuuskäsityksen edistäminen. Toimittajana Petra Virtanen.


LIVE LAUANTAI 25.5. klo 12–17

  • 12:10 Festarin alkutunnelmat järjestäjän näkökulmasta, vieraana Johanna Suokas
  • 13:40 Miksi EU:n pitäisi kiinnostaa nuoria? vieraana Veera Heinonen
  • 14:40 Urheilua, musiikkia ja ihmisoikeuksia vieraana Tommy Lindgren
  • 15:40 Haastattelussa She Spins -kollektiivi – naisten välistä musiikkiyhteistyötä
  • 16:00 – 17:00 She Spins -dj-keikka

Kuuntele Kyläradion lauantain lähetystä osoitteessa: https://livestream.com/accounts/10509659/kylaradio-2024-lauantai

LIVE SUNNUNTAI 26.5.2024 klo 12–17

  • 12:10 Rohkeasti eettisen kaupan puolesta, vieraana Emma Mikkilä Eetti ry.
  • 12:40 Mikä on Mielenterveys kuuluu kaikille! -mielenosoitus? vieraana Verso Vuorenmaa
  • 13:30 EU – mitä välii? vieraana Merja Kyllönen
  • 14:40 Suomalainen päihdepolitiikka – “tarttis tehrä jotain” vieraana Timo Pasanen
  • 15:40 Kokemusasiantuntijat mielenterveyspalveluita kehittämässä vieraana Hannimari Pihkanen

Kuuntele Kyläradion sunnuntain ohjelmaa osoitteessa: https://livestream.com/accounts/10509659/kylaradio-2024-sunnuntai


KYLÄRADIOTIIMI

TOIMITTAJATJUONTAJATTEKNIIKKA JA TUOTANTO
Akseli Haataja
Eero Isopahkala
Erika Segura
Joakim Ståhlstedt
Leon Nyberg
Martta Pitkänen
Merth Piispanen (K-35)
Nia Wikström
Petra Virtanen
Sami Nyberg (K-35)
Samuli Matilainen (Lähiradio)
Tilda Torkkola (Lähiradio)

Eero Isopahkala
Erika Segura
Joakim Ståhlstedt
Merth Piispanen (K-35)
Nia Wikström
Samuli Matilainen (Lähiradio)
Tilda Torkkola (Lähiradio)

Grafiikka: Jimi Eloranta
Tapahtumavalokuvat:
Mika Luukkonen
Tapahtuma some:
Janina Porkka
Jarko Orkasalo (miksaus)
Timo Arjasto
Akseli Haataja
Jarkko Särkelä (jinkut)
Maiju Niemelä
Jouni Tamminen
Saija Salonen
Mikko Hänninen

YHTEISTYÖSSÄ

Tutustu Kyläradio-tuotantoihin: