Hyppää sisältöön

Talvisen Tampereen tärppejä 

Media, Valoa! -lehti, Valokuvat

Teksti ja kuvat: K. Halonen 

Tampere on kiva kesäkaupunki, mutta on täällä nähtävää näin talvellakin. Tampereelle on helppo tulla melkein mistä suunasta vain, joko päiväretkelle tai pidemmälle kaupunkilomalle. Näsijärven ja Pyhäjärven välissä sijaitseva kaupungin keskusta on kompakti, joten täällä on vaikea eksyä, jos ei yritä oikein tosissaan. 

Itse tamperelaisena oletan, että kaikilla on vähintään joku kaveri Tampereella, ja jos ei ole, niin sellaisen löytää täältä kohtuullisen helposti. Esittelemiini kohteisiin voi luonnollisesti tulla tutustumaan yksinkin, tai voit ottaa kotipuolesta mukaan kaverin ja tulla ihastelemaan Rieväkylän tarjontaa yhdessä. Mielestäni Tampere ja tamperelaisuus kiteytyvät näissä kohteissa, joista osa on tunnetumpia nähtävyyksiä, osa vähemmän tunnettuja helmiä. Tampere on muutakin kuin jääkiekkoa ja mustaamakkaraa. 

Torinäkymä, jossa talon katolla lukee Finlaysson
Finlaysonin alue huokuu historiaa. Sitä ei voi olla löytämättä.

Finlaysonin alue 

Finlaysonin alue liittyy olennaisesti Tampereen historiaan. Alueella sijaitsevassa Työväenmuseo Werstaassa (vapaa pääsy) voi tutustua työväenhistoriaan ja lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Finlaysonin alueella on myös mm. ravintoloita, pakohuone ja vakoilumuseo. 

Sijainti: Satakunnankatu 18 ja sen ympäristö 
Kenelle: Monipuolista kulttuuritarjontaa kaipaavalle ja kotiinviemisten ostajalle 

Tallipiha 

Tallipiha on vain kivenheiton päässä Finlaysonin alueelta, joten sielläkin kannattaa piipahtaa, kun liikkuu Tampereen keskustassa. Tallipiha on rakennettu 1800-luvulla ja nykyään se toimii ostos- ja tapahtumapaikkana. Tallipihalla voi miljöön ihastelemisen lisäksi nauttia kahvit ja vehnästä sekä ihastella käsityöyrittäjien taidonnäytteitä. 

Sijainti: Kuninkaankatu 4 
Kenelle: Vanhan ajan tunnelmasta pitävälle 

Tampereen ortodoksinen kirkko 

Viralliselta nimeltään Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaoksen kirkko, tai monen tamperelaisen suussa ihan vain sipulikirkko, on kulttuurihistorialtaan merkittävä. Kirkko sijaitsee lähellä sekä rautatieasemaa että linja-autoasemaa, joten siihen on helppo tulla tutustumaan. Vuosina 1896–1899 rakennetussa kirkossa on jälkiä myös vuoden 1918 sodasta, jolloin kirkon irtaimisto tuhottiin ja ikoneita käytettiin maalitauluina. Tästä on muistuttamassa Ammuttu Kristus -ikoni, joka on jätetty entiselleen luodinreikineen. 

Sijainti: Tuomiokirkonkatu 27 
Kenelle: Historiasta ja hengellisyydestä kiinnostuneelle 

Siilinkarin talvikahvio 

Näsijärven jäällä sijaitseva Siilinkarin talvikahvio kuuluu Tampereen talveen kuin nenä päähän. Kahviossa on myytävänä lämmintä juotavaa ja syötävää, joiden lisäksi upeasta maisemasta saa nauttia kaupan päälle. Kahvilalle voi mielensä mukaan joko kävellä tai luistella. Kahvion ajantasaisen tilanteen voi tarkistaa osoitteesta https://hikingtravelhit.fi/siilinkarin-talvikahvio/ 

Sijainti: Näsijärven jäällä 
Kenelle: Ulkoilmaihmiselle 

Muumin kuva talon seinässä
Muumipeikkoa ei palele pakkasellakaan.
Pieni Muumi-patsas Tampereen talvessa
Muumin pronssiin on valanut kuvanveistäjä Matti Kalkamo.

Muumimuseo 

Maailman ainoa Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa erinomaisten kulkuyhteyksien päässä. Ulkoa katsoen ei ehkä hahmota, miten kotoisaksi kokonaisuus on rakennettu. Tove Janssonin taiteen lisäksi museossa on esillä Tuulikki Pietilän rakentamia kolmiulotteisia muumikuvaelmia ja vaihtuva näyttely. 

Sijainti: Tampere-talo, Yliopistonkatu 55 
Kenelle: Satumaailmojen ystävälle 


Pyynikin näkötorni 

Tamperetta on mahdollista ihailla korkealta useastakin paikasta, joista tunnetuimmat ovat Näsinneula ja Pyynikin näkötorni. Näistä suosittelen ehdottomasti Pyynikin näkötornia. Se on edullisempi, tunnelmallisempi ja lisäksi Pyynikin näkötornin munkit ovat Tampereen parhaimmistoa. Bussilla ei pääse ihan viereen, mutta mäen kiipeämisen jälkeen munkit maistuvat vieläkin paremmilta. 

Sijainti: Näkötornintie 20 
Kenelle: Ihmiselle, joka haluaa tuntea itsensä sekä turistiksi että tamperelaiseksi 

Ravintola Falafel 5/5 näyteikkuna talvella
Falafelejä, nam!

Falafel 5/5 

Falafel 5/5:n nimi kertoo varsin selkeästi, mitä paikassa kannattaa syödä. Väkeä ravintolassa on harvoin tungokseksi asti, vaikka täällä tehdyt falafelit ovat vähintäänkin Tampereen parhaita. Myös henkilökunnan asiakaspalveluhenkisyys ja asiantuntemus ansaitsevat tulla mainituiksi. 

Sijainti: Puutarhakatu 12 
Kenelle: Lähi-idän mauista kiinnostuneelle 

Kasvisravintola Gopal 

Tampereella on monia paikkoja, joista saa erinomaista kasvisruokaa, ja Tammelassa sijaitseva Gopal on niistä ehkä perinteikkäin. Gopal on erikoistunut lähinnä intialaisiin makuihin, mutta tarjolla saattaa olla päivästä riippuen myös esimerkiksi pinaattiohukaisia tai lasagnea. Vuonna 1997 perustetussa ravintolassa saa koota noutopöydästä juuri haluamansa annoksen, joka hinnoitellaan painon mukaan. 

Sijainti: Ilmarinkatu 16 
Kenelle: Omaa valinnanvapautta arvostavalle 

Raitiovaunu Hervannassa
Hervantaan pääsee uudella ratikalla.

Hervanta ja ratikka 

Tampereen ratikka on kasvattanut suosiotaan käyttöönotostaan lähtien eikä suosion kasvulle näy loppua. Ratikan kyydissä pääsee keskustasta Hervantaan ja samalla näkee läpileikkauksen Tampereen kaupungin arkkitehtuurista. Matkan varrella on mahdollista nähdä myös Woodhenge-lahopuuteos, joka on rakennettu ratikan reitin tieltä kaadetuista puista. Hervannassa kannattaa nousta ratikan kyydistä Hervantakeskuksen kohdalla ihailemaan Raili ja Reima Pietilän suunnittelemaa Hervannan keskustaa, tai käydä vaikka pizzalla Il Postossa. 

Sijainti: pitkin Tamperetta 
Kenelle: Maisemien katselusta pitävälle 

Paikasta toiseen liikkuminen 

Tampereen joukkoliikenne eli Nysse vie kaikkien esittelemieni kohteiden luo, Siilinkaria lukuun ottamatta. Tarkat reittiohjeet löytyvät Reittioppaasta ( https://reittiopas.tampere.fi/ ). Matkan voi maksaa matkakortin lisäksi myös mobiilisovelluksella tai pankkikortin lähimaksuominaisuudella. Lipun voi ostaa myös etukäteen R-kioskilta. Käteinen raha ei käy maksuvälineenä busseissa eikä ratikassa, ei vaikka pyytäisi nätisti. 

Uusimmat Valoa!-lehden jutut