Hyppää sisältöön

Yhteisöllisyys tukena kuntoutumisessa

Kirjoitukset, Kokemustarinoita, Media, Valoa! -lehti

TEKSTI: HEIKKI KROOK
KUVA: EERO ISOPAHKALA


Olen Heikki, 51-vuotias mielenterveyskuntoutuja. Paranoidista skitsofreniaa sairastavana tiedän jotain syrjäytymisestä ja psyykkisestä pahoinvoinnista. Kuitenkin koen nykyisen arkeni tyydyttäväksi, koska minulla on virikkeitä ja yhteisö, johon kuulua.

Moni psyykkistä pahoinvointia poteva henkilö eristäytyy yhteiskunnasta. Yksin jääminen ei edistä toipumista, vaikka se joillekin onkin oma valinta. Yhteisöön kuulumisen vaikutuksesta ihminen elpyy sosiaalisesti aktiivisemmaksi. Yhteisön kautta tullaan näkyväksi ja ollaan olemassa.

Yhteisöllisyyden vaikutus mielenterveyteen ja hyvään elämänlaatuun on kiistämätön asia. Kun tavoitellaan elämän merkityksellisyyttä, tarkoittaa se monelle yhteyttä muihin ihmisiin. Merkityksellisyyttä vahvistaa myös itsearvostus ja itsemyötätunto, joiden vaikutuksesta kumpuaa elämäniloa, haaveikkuutta ja uskoa omiin kykyihin. Menestyminen päivittäisissä tehtävissä ja sosiaalisissa suhteissa vahvistaa itsetuntoa ja myönteistä minäkuvaa.

Kun yhteisöön liittyy sairautensa vuoksi eristäytynyt ihminen, tulee heti aluksi huomioida, että hän oireilee todennäköisesti turvattomuutensa takia. Toipuminen alkaa, kun yhteisö ottaa tulokkaan vastaan hyväksyen ja ystävällisessä hengessä. Toipumisen mahdollistaa luottamuksen herääminen, orastavan turvallisuuden tunteen siivittämänä.

Kun katson kauas menneisyyteen, näen siellä paljon turhaa sosiaalista pelkoa ja kyvyttömyyttä osallistua. Aikaisemmin olin eksynyt pois terveyden tieltä, enkä osannut rakentaa elämästäni mielekästä. Syrjään jääminen satutti ja elämä tuntui merkityksettömältä. Vasta yhteisöön kuulumisen vaikutuksesta aloin saada otteen elämästäni. Se oli käännekohta, josta toipuminen alkoi.

Oma kokemukseni kuntouttavaan yhteisöön kuulumisesta on opettanut itsehillintää, joustavuutta ja luottamusta toisiin ihmisiin. Olen saanut vahvistua ja löytää itsestäni aktiivisen toimijan, joka selviytyy arjen haasteista. Yhteisön kautta olen oppinut kunnioittamaan myös itseäni ja terveyttäni. Kuntouttavat yhteisöt, joihin olen saanut kuulua ovat tukeneet ja kouluttaneet minua toimimaan vertaisohjaajana, kokemusasiantuntijana, media-alan osaajana ja aktiivisena toimijana omassa elämässäni.

Uusimmat artikkelit